Притокът на газ по газопровода "Ямал - Европа", който пренася синьо гориво от Русия през Полша до Германия е спрял. Това съобщи Ройтерс, като цитира оператора Gascade.

"Ямал — Европа" e транснационалнa автоматична газопроводна система, въведена в действие през 1999 г. с цел заобикаляне на Украйна. Съоръжението свързва газовите находища на север от Западен Сибир с потребителите в Европа. Измервателните уреди са отчелим че притокът на газ в измервателната станция "Малнау", разположена на германската граница, е паднал на нула.

Министър Николов: България подкрепя обща платформа на ЕС за закупуване на газ

Междувременно еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън предупреди в Брюксел, че „всяка държава от ЕС може е следващата със спрян газ от Русия“.

По-рано днес бе съобщено, че Германия се отказва от съпротивата си срещу забраната на вноса на руски петрол.

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.


Италия е готова да плаща временно за руски газ в рубли

Канцлерът Шолц пък каза, че санкциите, които бяха въведени срещу Русия след началото на операция на Украйна, "не могат да бъдат отменени, без да се постигне съгласие между Киев и Москва".