/ iStock/Getty Images
Русия обяви за персона нон грата дипломати на няколко европейски страни – Италия, Испания и Франция.

Руското външно министерство каза, че е обявило за персона нон грата 34 френски дипломати, които трябва да напуснат Русия в двуседмичен срок, предадоха ТАСС и Ройтерс.

„На 18 май в министерството на външните работи на Русия беше извикан посланикът на Френската република Пиер Леви, пред когото беше изразен решителен протест във връзка с провокативното и напълно необосновано решение на френските власти да обявят 41 сътрудници на дипломатическите учреждения във Франция за персона нон грата. Подчертано беше, че тази стъпка нанася сериозна вреда на руско-френските отношения и конструктивното двустранно сътрудничество“, заяви министерството.

„Като ответна мярка 34 сътрудници на френските дипломатически учреждения в Русия бяха обявени за персона нон грата. На тях им е наредено да напуснат територията на Русия в двуседмичен срок от момента на връчване на съответната нота на посланика“, каза ведомството.

Френското външно министерство заяви, че осъжда решението на Русия за изгонване на дипломатите.

През април Франция изгони 35 руснаци с дипломатически статут. По-късно през същия месец френското външно министерство обяви шестима руски агенти, представящи се като дипломати, за персона нон грата, след като разследване, извършено от вътрешното разузнаване, стигна до заключение, че те са работили против националните интереси на Франция, отбелязва Ройтерс.

Русия обяви и 27 испански дипломати за персона нон грата, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на руското министерство на външните работи.

То съобщи днес, че е извикало испанския посланик в Москва Маркос Гомес Мартинес, за да бъде информиран за взетото решение.

Миналия месец Испания каза, че гони около 25 руски дипломати и служители на посолството в Мадрид. Други държави от Европейския съюз също предприеха аналогични мерки.

Междувременно Русия реши да експулсира и 24 сътрудници на италианското посолство в Москва в отговор на изгонването на руски дипломати от Италия, предаде ТАСС, като се позова на говорителката руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Премиерът на Италия Марио Драги определи изгонването на италиански дипломати като "враждебен акт", предаде Ройтерс. "Това категорично не трябва да води до прекъсване на дипломатическите канали, защото те са средството, чрез което може да бъде постигнат мир, а ние искаме точно това", каза Драги.
БТА