/ iStock/Getty Images
Русия смята за неприемливи идеите за установяване на международен контрол над ивицата Газа или за нейното разделяне в резултат на конфликта, заяви руският посланик в Израел Анатолий Викторов пред телевизия "Россия-24", предаде ТАСС.

"Съществуват абсолютно неприемливи, измамни идеи за някакъв международен контрол над ивицата Газа, за някакво разделяне на ивицата Газа, не говоря за тези абсолютно неприемливи идеи, че е необходимо да се премести населението на ивицата Газа някъде извън нея и по този начин да се реши въпросът", каза дипломатът.

"Основното, което е необходимо, е силна международна подкрепа. Ясно е, че преговорният процес не просто буксува, а отразява истинската сложност на този проблем, в който се преплитат много неща", добави руският посланик.

В тази връзка Викторов припомни и ролята на "квартета" международни посредници

"Винаги сме казвали, че квартетът трябва да действа в тясна координация и взаимовръзка преди всичко с регионалните държави, те са заинтересовани преди всичко от възстановяването на мира и стабилността", каза той.

Русия оценява положително жеста на добра воля на "Хамас" за освобождаване на заложник с руски паспорт и ще продължи да търси освобождаването на други руснаци, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.
Пламен Йотински/БТА