Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) идентифицира втори украинец, заподозрян в съпричастност към убийството на Даря Дугина, дъщеря на руския националистически идеолог Александър Дугин, предаде Асошиейтед прес.

ФСС заяви, че става въпрос за украинския гражданин Богдан Циганенко и че той е снабдил основния заподозрян – украинката Наталия Вовк, с фалшив документ за самоличност и с фалшиви регистрационни номера за автомобила ѝ. Освен това службата каза, че той ѝ е помогнал да направи взривното устройство, поставено под джипа на Дугина.

Лавров: Убийството на Даря Дугина е варварско престъпление

Четиридесет и четири годишният Циганенко е пристигнал в Русия през Естония на 30 юли и е напуснал страната ден преди убийството.

Дугина, която бе политически коментатор в руски националистически телевизионен канал, загина в нощта на 20 август в джипа си, който беше взривен от разстояние. 

ФСС смята, че убийството е било "подготвено и извършено от украинските специални части" и обвини украинката Наталия Вовк в извършването на атентата. Според руското разузнаване Вовк е пристигнала в Русия миналия месец, заедно с 12-годишната си дъщеря, и е наела апартамент в сградата, в която е живеела и Дугина. ФСС предполага, че тя и дъщеря ѝ са били на фестивала, в който са участвали Дугина и баща ѝ, преди да бъде убита, а след атентата е избягала в Естония.

Автомобилът на Вовк е влязъл в Русия с регистрационен номер от т.нар. Донецка народна република, след което е бил сменен в Москва с казахстански, а накрая, преди да влезе в Естония, вече е имал украински регистрационен номер. 

Русия изпрати Даря Дугина в последния й път (ГАЛЕРИЯ)

ФСС каза, че Циганенко е снабдил Вовк с казахстанския регистрационен номер, както и с казахстански документи за самоличност, които са принадлежали на реално лице - Юлия Зайко. Службата не оповести информация за това как заподозряната се е сдобила с другите регистрационни номера и дали те също са били фалшиви.

Киев категорично отрича да има нещо общо с убийството на Дугина. Естонските власти заявиха, че не са получавали никакви официални искания или запитвания от Москва във връзка с Вовк.

БТА