Румънски имигрант: Връщам се у дома, британките са шумни и пият много
Румънски имигрант: Връщам се у дома, британките са шумни и пият много / Thinkstock/Getty Images

Първият румънски имигрант, влязъл във Великобритания в началото на миналата година след отпадането на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци, иска да се върне у дома, защото британските жени пият много, пише таблоидът "Дейли стар".

Виктор Спиреску слезе първи от самолета на летище Лутън миналата година и бе посрещнат от депутата лейбърист Кийт Ваз. Пристигането на имигрантите бе широко отразено в медиите.

Сега Спиреску печели до 300 лири на ден като строителен работник, а в родината си е получавал равностойността на 6 лири, пише "Дейли стар". "Печеля по 250 лири на ден, по някога 300. Пращам пари в Румъния всеки две седмици. Някои казват, че румънците идват тук, за да крадат работни места от англичаните, но това не е вярно. Всеки може да намери работа в Англия, ако иска. Има хора, които предпочитат да стоят вкъщи, да мързелуват и да получават социални помощи. Но аз предпочитам да работя", казва румънецът.

Спиреску обаче иска да се върне в Румъния, за да си намери подходяща съпруга. "Липсват ми културата и традициите на Румъния. Хората във Великобритания са толкова шумни. Влизам в метрото и слушам как си говорят момичетата. Какъв шум вдигат! А и момичетата тук пият толкова много. В петък вечер момичетата са толкова пияни. Това не ми харесва. В Румъния не можете да видите такова нещо. Плаша се от английските момичета. Не ме разбирайте погрешно - английските момичета са красиви, имат добри гени, но се държат много различно от румънските момичета. Те са равни с мъжете. Аз искам момиче, което да ми готви и да ми пере дрехите, а сега върша сам тези неща".

Въпреки желанието да се върне у дома, румънецът казва, че е натрупал положителен опит и ще продължи да се интегрира в английската култура. Освен това той се надява, че е помогнал да се промени отношението към румънците. "Възприемат ни много негативно в Европа. Това ме разстройва", добавя румънският имигрант пред в. "Дейли стар".

Източник: БТА