Румен Радев и  Анджей Дуда
Румен Радев и Анджей Дуда / БГНЕС
По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън, каза президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава.

Вижте още снимки от визитата на семейство Радеви в Полша

Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност, заяви президентът Радев.

Румен Радев и  Анджей Дуда
БГНЕС

ЕК: България и Румъния са необходими в Шенген

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев.

Държавният глава благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.

Румен Радев и Десислава Радева
БГНЕС

БТА