Ромарио стана сенатор в Бразилия, неграмотен клоун бе преизбран за депутат
Ромарио стана сенатор в Бразилия, неграмотен клоун бе преизбран за депутат / Guliver/Getty Images

Известният бразилски клоун Тиририка, който през 2010 година стана федерален депутат в Сао Пауло под лозунга "По-лошо не може да стане", бе преизбран с един милион гласа, съобщи Франс прес.

Той е депутатът с втори най-голям резултат на изборите по данни на Върховния избирателен трибунал на Бразилия.

Преди 4 години неграмотният клоун получи 1,3 милиона гласа за своята Партия на републиката и бе кандидатът, избран с най-много гласове в долната камара на федералния парламент. Този път той бе изпреварен само от Селсо Русомано - известен журналист и защитник на правата на потребителите, кандидат от Партия на републиката.

"Знаете ли какво правят депутатите? И аз не знам, затова гласувайте за мен, а аз ще проверя", казваше Тиририка по време на своята кампания, водена в клоунски дрехи и цветна перука. На колоритния депутат му се да се научи да си пише името, за да може да встъпи в длъжност, отбелязва АФП.

Същевременно легендарният футболист Ромарио бе избран за сенатор, предаде Франс прес. Според почти окончателните резултати от вчерашното гласуване в щата Рио де Жанейро той печели убедително с над 63 процента.

Магьосникът с топката, известен с прякора О Байшиньо (Дребният) заради ниски си ръст, бе избран като кандидат на Бразилската социалистическа партия. Световният шампион по футбол със Селесао през 1994 г. се присъедини към тази формация през 2009 г. - в период, когато тя имаше сериозни финансови и съдебни проблеми. Година по-късно Ромарио вече бе избран за член на долната камара на федералния парламент.

Известен със своя своенравен характер, пестеливост на футболния терен и бурния си нощен живот, той изглади имиджа си със здрава работа като депутат. Любопитното е, че Ромарио бе яростен противник на провеждането на Световното първенство по футбол в родината му това лято. Футболната легенда осъждаше корупцията и баснословните държавни разходи, които според него са съпътствали подготовката на Мондиала в ущърб на парите за здравеопазване, образование и инфраструктура. Той не пестеше обидните квалификации по адрес и на ръководитилети на Международната футболна федерация ФИФА.

Сред заклетите врагове на Ромарио е друг легендарен бразилски футболист и негов бивш съотборник в националния отбор, Роналдо, който се включи в предизборната кампания на кандидат-президента на социалдемократите Аесио Невис.

Сред кандидатите за депутатско място бе и Маноел Нунес де Асис, регистриран под името Осама бин Ладен, който беше арестуван за изборни нарушения, съобщи местния новинарски сайт G1, цитиран от Франс прес и ДПА.

Кандидатът на малката десноцентристка Национална работническа партия, облечен в джелаба, бил арестуван когато раздавал бутилки с вода на избирателите, за да гласуват за него.

Изборните власти в Бразилия разрешават на кандидатите да се регистрират под каквото име желаят, отбелязва Франс прес. Тази година, освен Бин Ладен, в избирателните списъци фигурираха петима Барак Обама, един "Зизи кукуто" или пък "Бразилския 007". Всички тези кандидати визират протестния вот.

Общо 1209 души бяха задържани на вчерашния вот за изборни нарушения, главно за незаконна пропаганда и купуване на гласове.

Аесио Невис ще се изправи на 26 октомври на балотаж срещу президента Дилма Русеф, който се очертава оспорван.

Източник: БТА