Роднини отвлякоха гей мюсюлманин, за да го оженят
Роднини отвлякоха гей мюсюлманин, за да го оженят / Thinkstock/Getty Images

Съд в Германия глоби бащата и двама чичовци на 18-годишен гражданин мюсюлманин за това, че са го лишили от лична свобода, когато той още не е бил пълнолетен, като са се опитали, както твърди жертвата, да го принудят да се ожени въпреки хомосексуалните му наклонности, предаде Ройтерс.

Насер ел Ахмад, който е от ливански произход, казва също така, че семейството му го е изтезавало за това, че е гей. Той бил намерен в кола на румънско-българската граница два дни, след като изчезнал през декември 2012 г., за което било издадено известие от Интерпол. Ел Ахмад казва, че бил отвлечен от семейството си, което искало да му уреди брак с ливанско момиче.

Тримата обвиняеми, които не присъстваха в съдебната зала, бяха глобени с по 1350 евро за това, че са ограничили свободата му и са го отвели в чужбина.

Ел Ахмад заяви пред германски медии, че баща му се зарекъл да му пререже гърлото, а чичо му заплашил да го залее с бензин и да го изгори, защото не могли да му позволят да бъде гей. Съдът не се занима с твърденията за изтезаване или принудителен брак, но отвличането е станало, след като Ел Ахмад е бил поставен под специални грижи.

Случаят изтъква проблемите, с които се сблъсква Германия при интеграцията на своята мюсюлманска общност, наброяваща 4 милиона души.

Германия отдавна се бори да спре практиката на принудителните бракове. Според някои оценки техният брой в Берлин е около 450 на година, като едва няколко десетки от тях засягат мъже.

Случаят също така подхранва дебатите за ролята на исляма в Германия, които бяха изведени на преден план от антиимигрантското движение ПЕГИДА (Патриотични европейци против ислямизацията на Запада).

Източник: БТА