Репресиите над протестите в Близкия изток взеха жертви
Репресиите над протестите в Близкия изток взеха жертви / Reuters

Ожесточените репресии срещу протестиращите против авторитарните режими в Близкия изток взеха най-малко 10 жертви за 24 часа. Четирима души бяха убити в Бахрейн, най-малко двама - в Либия, и двама в Йемен, където при нови сблъсъци бяха ранени 25 души, предаде Франс прес.

Примерът на Тунис и Египет, където масовото мобилизиране на хората доведе до сваляне на президентите Зин ал Абидин бен Али и Хосни Мубарак, насърчиха протестните действия в страни, страдащи от общи проблеми - дефицит на демокрация, корупция, семейственост и неспособно на реформи управление.

Четирима протестиращи загинаха в Бахрейн след агресивната намеса на силите на реда срещу митинг на площад "Перла" в Манама, където демонстрантите, мобилизирани от началото на седмицата, смятаха да прекарат втора нощ в палатков лагер.

Според очевидци силите за борба с безредиците са използвали срещу протестиращите сълзотворен газ, както и - според опозицията - гумени куршуми и едри сачми. Десетки бронетранспортьори бяха разположени близо до площада, а бахрейнската армия обяви, че е взела всички мерки за възстановяване на реда и сигурността.

Общо шестима шиитски демонстранти са били убити в Бахрейн от началото на протестите, свикани чрез Facebook с настояване за политически и социални реформи. Апелът срещна най-голяма подкрепа сред шиитското мнозинство, което се чувства дискриминирано в малкия архипелаг в Персийския залив, управляван от сунитска династия.

Най-малко двама души бяха убити на 16 февруари в Либия при сблъсъци между силите на реда и протестиращи. Днешните стълкновения са взели поне 10 жертви, съобщи опозиционният уебсайт "Либия ал яум", цитиран от ДПА. Във Facebook бе отправен призив за участие в "ден на гнева" срещу режима на полковник Кадафи, който е на власт от близо 42 години.

Двама души са убити при протести в Бейда, на 1200 км източно от Триполи, съобщи на електронния си сайт либийският в. "Курина". По-рано базираната в чужбина либийска опозиция съобщи за най-малко четирима убити в града.

Силите на вътрешната сигурност и милициите на революционните комитети са разпръснали мирна младежка демонстрация, използвайки бойни патрони, твърди базираната в Лондон правозащитна организация "Либия уоч".

Бурни протести се състояха в либийския град Зантан, на 145 км югозападно от Триполи, при които бяха арестувани няколко души, а полицейски участъци и офис на революционните комитети бяха опожарени, предаде Франс прес. Местен вестник съобщи, че няма убити, но не посочи дали има ранени. Арестувани са няколко демонстранти, сред които двама тунизийци от Южен Тунис, които се занимавали с контрабанда, добавя вестник "Курина", който се позовава на източник от службите за сигурност.

Репресиите над протестите в Близкия изток взеха жертви
netinfo

Според вестника демонстрантите опожарили полицейски участък, градския съд, участъци на службите за вътрешна сигурност и на народната гвардия, както и офис на революционните комитети, които са гръбнакът на режима, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Повече от 25 души бях ранени в Йемен при нови сблъсъци между студенти и поддръжници на властите днес в столицата Сана. След особено ожесточените протести вчера в най-големия град в южната част на страната Аден бяха разположени значителни армейски части. При стълкновенията в различни квартали на града загинаха двама и бяха ранени 20 души.

Протестиращите в Сана около 2000 души, главно студенти, били атакувани още при излизането си от кампуса от симпатизанти на партия "Общ народен конгрес", въоръжени с тояги и камъни. Ранени били 15 протестиращи, както и десетима поддръжници на партията.

От пет дни насам в Йемен всеки ден има стълкновения между младежи и привърженици на президента Али Абдула Салех, който е на власт от 1978 г.

Около 600 демонстранти се събраха във втория по-големина иракски град - Басра, за да настояват за оставката на местния губернатор, тъй като не е направил нищо за града си. Протестът бил предимно мирен, посочва Асошиейтед прес.

В град Насирия (на 270 км южно от Багдад) десетки гневни протестиращи щурмували сградата на общината и я подпалили, съобщи източник от полицията. Петима полицаи били ранени от хвърлени камъни, а петима протестиращи са арестувани. В града е въведен полицейски час.

Репресиите над протестите в Близкия изток взеха жертви
netinfo