Международната организация "Репортери без граници" се обяви за прекратяване на делото срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж и незабавното му освобождаване от Лондон.
Тръмп помилва 73 души, но не и Асандж и Сноудън

В началото на юли Върховният съд на Великобритания разреши обжалване на решението на по-долната инстанция, забраняващо екстрадицията на Асандж в САЩ. Магистратите в Лондон ще разгледа жалбата на американските власти в следващите дни.

Вашингтон потърси екстрадицията на Асандж заради ролята му в едно от най-големите изтичания на класифицирана информация, обвинявайки го в излагане на опасност на животи чрез огласяването на огромни маси от поверителни американски военни архиви и дипломатически комуникации.

До момента той е прекарал девет години в затвора или в самозатваряне във Великобритания.

Асандж е изненадан, че САЩ точно сега са предявили нов обвинителен акт срещу него

"Докато се връщаме в съда за по-нататъшни съдебни спорове в текущия съдебен процес "САЩ срещу Джулиан Асандж", ние повтаряме позицията си, че Асандж е бил мишена заради приноса му към журналистиката. Екстрадицията и съдебното му преследване ще имат тежки и трайни последици за журналистиката и свободата на медиите по целия свят и случаят трябва да бъде приключен и той незабавно да бъде освободен“, заяви генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

РИА