Речта на Обама - смел призив за действие, макар то да е малко вероятно
Речта на Обама - смел призив за действие, макар то да е малко вероятно / снимка: БГНЕС, архив

Годишната реч "За състоянието на съюза" на американския президент Барак Обама накара мнозина да се запитат дали издигането на смели инициативи, които едва ли ще може да бъдат осъществени, е пример за смело лидерство или загуба време, пише в. "Ню Йорк таймс". Въпреки че на практика партията му изгуби последните избори за контрол над двете камари в Конгреса, днес Обама в продължение на един час самоуверено изложи обширен и скъпоструващ законодателен дневен ред, сякаш всъщност ги е спечелил. Всеки президент очертава в обръщението си идеи, знаейки, че те няма да се реализират успех незабавно, но очертават рамка, бележат разделителната линия спрямо опонентите или подготвят условията за бъдещи действия. Рядко обаче президентът и Конгресът са били толкова далеч един от друг, както сега, отбелязва вестникът.

Според в. "Вашингтон пост" Обама е запазил необичайно мълчание по въпросите на тероризма. На фона на множащите се заплахи в Близкия изток и Европа речта на президента беше категорично посветена на национални теми и това внимание към вътрешните проблеми на САЩ се споделя от конгресмените и от обществеността. Обама каза, че американците остават единни с хората по света, взети на прицел от терористи - от училището в Пакистан до улиците на Париж, но посвети на въпроса толкова време, колкото да каже, че Америка ще продължи да преследва терористите и да разбива мрежите им. Споменавайки борбата с тероризма, президентът призова Конгреса да разреши продължаването на военните удари срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, но отдели малко време на тази тема, пише вестникът.

Обединителят Обама подчерта, че Америка отгръща нова страница, посочва френският в. "Фигаро". Позовавайки се на поредица добри икономически показатели, Барак Обама приветства навлизането на САЩ в нова ера в икономически план. Вестникът подчертава, че за първи път текстът на посланието е било разпространено, преди да бъде произнесено пред Конгреса, което е нов момент за американската политика.

Преминал в настъпление, президент призова плодовете на растежа да бъдат споделени, отбелязва в. "Монд". След две години на застой и разочарования, довели до надмощие на републиканците и в двете камари на Конгреса, американският президент изглежда възвърна самоувереността и решимостта си в годишната си реч. Обръщението му изслушаха заедно сенатори и членове на Камарата на представителите в почти пълен състав, а също правителството, съдиите от Върховния съд, генералният щаб, дипломатическият корпус във Вашингтон. В края на речта си Обама прикани републиканските си противници да градят мостове и да работят заедно с него. Вярвам, че сме нещо повече от сбор от червени и сини щати, вярвам че сме Съединените американски щати, заяви президентът.

В дръзката си реч Барак Обама обеща равноправието да вземе връх над враждебността. Още сме един народ, заяви президентът и призова към национално единство. Обама се опита да сплоти враждебния Конгрес зад безкомпромисна визия за Америка, в която има повече равенство, пише британският в. "Гардиън".

Източник: БТА