Реакции след обстрела на Северна Корея над Южна Корея

Реакции след обстрела на Северна Корея над Южна Корея
Реакции след обстрела на Северна Корея над Южна Корея / снимка: Reuters

Двама южнокорейски военнослужещи бяха убити, а десетки къщи са опожарени при артилерийския обстрел от Северна Корея срещу южнокорейски остров западно от полуострова в Жълто море в близост до спорната морска граница между двете Кореи, предадоха световните агенции.

 

По-рано днес Северна Корея изстреля няколко десетки снаряда по остров на Южна Корея след като я предупреди да спре да води военни учения в района. Това предизвика ответна стрелба от Южна Корея и поставянето на въоръжените й сили в максимална степен на бойна готовност.

 

Сеул обеща "ответни действия" в случай на нови провокации от КНДР след бомбардирането на южнокорейския остров.

 

"Армията ни ще даде твърд отговор на всяка нова провокация. Бомбардирането на острова от Северна Корея е явна военна провокация. Освен това бомбардирането на цивилни обекти и непростимо", се казва в изявление на южнокорейския президент, което призова севернокорейските власти "да поемат отговорността си".

 

Южнокорейското министерство на националното обединение обяви, че предвидените за четвъртък преговори между агенциите на Червения кръст в двете Кореи ще се отложат за неопределен срок.

 

Южнокорейският военен представител И Хон-ки заяви, че това целенасочено нападение на Северна Корея нарушава подписаното през 1953 г. споразумение за прекратяване на огъня между двете страни.

 

Северна Корея заяви, че стрелбата с артилерийски снаряди била започната от Южна Корея и Пхенян бил принуден да предприеме военни действия.

 

"Въпреки многократните ни предупреждения Южна Корея изстреля десетки снаряди и ние незабавно предприехме твърди военни мерки", се казва в кратко съобщение на севернокорейската държавна агенция КЦТА.

 

Севернокорейското военно командване заплаши, че ще продължи обстрела над Южна Корея ако тя наруши спорната морска граница "дори с една хилядна от милиметъра" и ще нанесе "безмилостни военни ответни удари".

 

Белият дом остро осъди севернокорейския артилерийски обстрел срещу южнокорейския остров.

 

Говорителят на Държавния департамент Робърт Гибс призова Северна Корея "да прекрати войнствените си действия". Той заяви, че САЩ са твърдо ангажирани към отбраната на Южна Корея и поддържането на регионалния мир и сигурност, пише БТА. Гибс подчерта, че САЩ са в тесни и непрекъснати контакти с правителството на Южна Корея.

 

Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бозуърт, който пристигна в Пекин от Токио изключи възможността за възобновяване на шестстранните преговори по ядрената програма на КНДР докато тя развива новия си ядрен обект за обогатяване на уран.