Разследвания на деянията на Кадафи са приоритет на новата власт в Либия
Разследвания на деянията на Кадафи са приоритет на новата власт в Либия / снимка: Reuters, архив

Един от приоритетите на новата власт в Либия е „разследване на деянията на Муамар Кадафи по отношение на неговия народ и гражданите на други страни”, заяви в Бенгази председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил, предаде ИТАР-ТАСС.

Джалил каза това в отговор на въпрос дали се разследват обстоятелствата около изчезването през 1978 г. в Либия на шиитския духовник Муса Садр, наричан „ливанският Хомейни”. Преди време либийският представител в Арабската лига Абдул Мунейм ал Хуни, който през февруари премина на страната на въстаниците, каза, че Садр е застрелян преди 33 години и погребан в град Себха в либийската пустиня, пише БТА.

Джалил призна заслугите на силите на НАТО, подкрепили бунтовниците в борбата им с режима на Кадафи, като подчерта, че „без алианса в Либия би настъпила касапница”. „Либийските революционери удържаха победа на земята, но не бива да забравяме за въздушните удари на коалицията, които ни помогнаха”, каза Мустафа Абдул Джалил на съвместна пресконференция с гостуващия в Либия ирански външен министър Али Акбар Салехи.