/ ThinkStock/Getty Images
Министерството на отбраната на Русия разсекрети уникални документи, разкриващи събитията в навечерието и началото на Втората световна война, съобщава РИА Новости. В тях се говори и за заплахи от страна на Полша. Материалите са публикувани в новия мултимедиен раздел, озаглавен „Крехкият мир на прага на войната”.

Според историците, разсекретените документи дават представа за това защо в толкова сложна военно-политическа обстановка са взимани едни или други решение.

Новият раздел, посветен на 80-годишнината от договора за ненападение между Германия и Съветския съюз (пакта Молотов-Рибентроп), има за цел също така да се противопостави на опитите за фалшифициране на историята и за ревизия на резултатите от Втората световна война.

Сред разсекретените документи има служебна записка на началника на Генералния щаб на Работническо-селската Червена армия Борис Шапошников до народния комисар по отбраната на СССР Климент Ворошилов. В нея се съдържа оценка на военната заплаха, която може да представляват различни държави, както самостоятелно, така и в състава на военни съюзи и блокове. Степента на важност и секретност на документа се подчертава от факта, че докладът от 31 страници Шапошников е писал сам, без помощта на машинописка. Според съветските военни специалисти тогава, най-голяма потенциална заплаха за СССР представляват не само военният съюз между Германия и Италия, но и Полша, която „се намира в орбитата на фашисткия блок”.

Според доклада, Съветският съюз трябва да има готовност за борба на два фронта: на запад срещу Германия, Полша и отчасти Италия с възможните присъединени към тях лимитрофи и на изток срещу Япония.

От документа може да се заключи, че в навечерието на войната Германия и Полша заедно са можели да сформират 160 пехотни дивизии, да извадят повече от 7000 танка и 4,5 хиляди самолета. За сравнение, през 1939 г. по време на преговорите с френски и английски военни делегации е станало ясно, че Москва може да предостави 136 дивизии и 5 хиляди самолета.

В материалите са описани бойни операции на Втори германски армейски корпус по време на настъплението в Полша през 1939 г. Детайлно се описва как под формата на учения войската тайно се е подготвяла за нападение. Разкрива се и последователността на действията на войските от корпуса в хода на настъплението. Описана е ожесточената съпротива на поляците и сраженията за Варшава и крепостта Модлин.

Втората световна война продължава шест години – от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. Последните боеве се водят в Далечния Изток. На 2 септември 1945 г. на борда на американския кораб „Мисури” е подписана безусловната капитулация на Япония. Във войната са въвлечени 61 държави с население общо 1,7 милиарда души. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, както и в моретата и океаните. Втората световна война се оценява като най-разрушителната и кръвопролитната в човешката история. В нея са загинали повече от 55 милиона души.
БГНЕС