/ Gulliver, Getty Images
Италианският премиер Джузепе Конте беше разпитан днес от магистрат в продължение на три часа за управлението от правителството на коронавирусната криза, предадоха световните агенции.

Прокурорката от северния италиански град Бергамо Мария Кристина Рота изслуша Конте в сградата на министерския съвет Палацо Киджи в Рим. Разпитът беше в рамките на разследване за закъснение през март при обособяване на червени зони в две северни италиански общини в момент, в който епидемията там беше в пика си.

Магистратката и нейният екип, пристигнаха в Палацо Киджи сутринта. Днес те разпитват в столицата освен премиера и министрите на здравеопазването Роберто Сперанца и на вътрешните работи Лучана Ламорджезе.

Според лекари и вирусолози закъснението от две седмици за обявяване на червени зони в общините Алцано и Нембро в областта Ломбардия е помогнало за разпространението на вируса в провинция Бергамо, също намираща се там. През март в провинцията имаше 571-процентно увеличение на смъртните случаи в сравнение със средните данни за същия период от време през предишните пет години.

Роднини на жертвите на Covid-19 в Италия искат справедливост, обвиняват властите в нехайство

Разследването по случая трябва да установи дали областните власти на Ломбардия е трябвало да обявят червените зони в двете засегнати общини или това е било задължение на централните власти в Рим. 

След разпит на областните власти миналия месец Рота заяви, че както изглежда това е било задължение на националното правителство, но канцеларията на премиера подчерта, че има нормативни актове, които делегират подобна власт на областите и припомни, че областните власти сами са обособявали червени зони заради коронавируса.

Прокуратурата в Бергамо води няколко отделни разследвания, свързани с коронакризата. 
БТА