Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън / БГНЕС, архив
Разногласия за подхода към ядреното предизвикателство, представлявано от Северна Корея (КНДР), са били ключов фактор за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да смени Рекс Тилърсън на поста държавен секретар, предаде Ройтерс, като цитира осведомени източници.

Рокади в САЩ: Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън и го замени с шефа на ЦРУ

Тилърсън отдавна е подкрепял преговорите с КНДР за голямо неудоволствие на Тръмп, който искал да продължи да оказва натиск над Пхенян, преди да приеме покана за среща с Ким Чен-ун. Това довело до опасения, че държавният секретар може да е прекалено склонен на отстъпки пред Северна Корея и през последните седмици Тръмп изготвил план за замяната на Тилърсън с директора на ЦРУ Майк Помпейо.

Сред ключовите цели на плана било, той да бъде сменен, преди да се продължи работата по севернокорейския въпрос.

Историческо: Тръмп прие да се срещне с Ким Чен-ун

Тилърсън не бил осведомен за решението на Тръмп да приеме севернокорейската покана за среща с Ким Чен-ун. Държавният секретар на САЩ бил поканен да подаде оставка по време на посещението си в Африка, преди да посети Нигерия и Чад и помолил да се изчака завръщането му в страната, преди да бъде обявено, че ще бъде сменен на поста.
 

Gulliver/Getty Images


Майк Помпейо - желязна ръка в дипломатическа кадифена ръкавица

Американските гласоподаватели също са разделени по въпроса дали Тръмп трябва да се срещне с Ким без предварителни условия за премахването на ядрената програма на КНДР, показва публикувано вчера проучване на издание "Политико" и компания "Морнинг кънсълт", цитирано от Йонхап.

41% подкрепят среща без предварителни условия, а 36% смятат, че двамата лидери трябва да се срещнат само, ако Ким направи предварителни отстъпки. 24% нямат мнение. 45% от избирателите в САЩ вярват, че президентът може да се справи със севернокорейския въпрос, показва друго проучване. 16% му нямат особено доверие, а 31% - никакво.
БТА