Разменят осъдена на смърт джихадистка за заложници на „Ислямска държава“
Разменят осъдена на смърт джихадистка за заложници на „Ислямска държава“ / БГНЕС

Йордания е готова да размени държана в йордански затвор иракчанка за йорданския пилот, заловен през декември от групировката "Ислямска държава", потвърди йордански правителствен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

"Йордания е готова да пусне на свобода затворничката Саджида ар Ришауи, ако йорданският пилот лейтенант Муас ал Касасбех бъде пуснат на свобода и животът му бъде пощаден", посочи Мохамед ал Момани, цитиран от Ройтерс.

В изявлението си Момани не спомена японския журналист Кенджи Гото, който също е в плен на групировката.

Говорителят допълни, че приоритет на Йордания ще бъде сигурността на освобождаването на пилота, който произлиза от йорданско племе, формиращо гръбнака на Хашемитската монархия. Неколкостотин души, включително роднини на пилота, се събраха пред канцеларията на йорданския премиер вчера с искане властите да изпълнят условията, поставени от "Ислямска държава" и да освободят Ришауи.

Искането на радикалната групировка е иракската джихадистка да бъде освободена до 24 часа, в противен случай ще екзекутира Касасбех и Гото - ултиматум, който според японските власти изтича днес в 14 часа по Гринуич.

Малко по-рано японската телевизия "Фуджи" заяви, че правителството на страната е успяло да убеди Йордания да пусне иракската ислямистка Саджида ар Ришауи, която е осъдена на смърт.

В събота джихадистката групировка обяви, че е екзекутирала друг държан от нея японец, Харуна Юкава, след като страната му не изпълни нейния ултиматум да й даде 200 милиона долара.

Източник: БТА