Расте броят на жертвите след терористичната атака срещу в Пакистан
Расте броят на жертвите след терористичната атака срещу в Пакистан / БГНЕС

Терорист самоубиец атакува в неделя детската част на парка "Гулшан и Икбал" в Лахор (столицата на пакистанската провинция Пенджаб). По информация на агенция Синхуа, ранени са над 300 души.

Жертвите на самоубийствения атентат в Пакистан достигна 72, съобщава АФП като се позовава на официална информация от полицията. Според данните на местните власти, сред загиналите има 23 деца, 56 са в болница. Властите призоваха към кръводаряване и организираха безплатен транспорт до пунктовете.

Светът осъди терористичното нападение в Пакистан

Терористът се взриви сред хората между съоръженията за деца и касите, за да причини възможно най-много жертви. Според експерти мощността на взривното устройство е била между 8 и 10 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била заредена и с метални топчета, за да порази повече хора.

Предполагаемият престъпник е 28-годишният жител на пакистанския град Музафапаргарх (провинция Пенджаб). Полицията вече арестува 15 заподозрени за съучастие в атентата, сред тях са двамата братя на предполагаемия терорист.

Властите в Пенджаб обявиха тридневен траур, а премиерът на Пакистан Наваз Шариф отложи посещението си във Великобритания за да обсъди със силовите ведомства ситуацията в страната.

Десетки жертви и над 300 ранени след атентат край парк с майки и деца в Пакистан

Според очевидци в момента на взрива в парка е имало много семейства с деца, а охранители практически не е имало. Безпрецедентно големият брой посетители е свързан с отбелязваната от християнското малцинство в страната католически Великден.

По-рано екстремистката групировка "Джамаат ул Ахрар", влизаща в движението на пакистанските талибани "Техрик и талибан Пакистан" пое отговорността за терористичния акт.

Расте броят на жертвите след терористичната атака срещу в Пакистан
netinfo

Източник: БГГНЕС