Расмусен потвърди, че НАТО ще се изтегли от Афганистан до края на 2014 г.
Расмусен потвърди, че НАТО ще се изтегли от Афганистан до края на 2014 г. / снимка: Reuters

Бойните части на НАТО ще бъдат изтеглени от Афганистан до края на 2014 година, заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, предаде ИТАР-ТАСС.

Изявлението му идва след огласеното миналата седмица решение на Франция да изтегли своя военен контингент от Афганистан до края на 2013 година заради гибелта на четирима войници от френската армия, включително един българин, убити от афганистански войник, отбелязва БТА.

"Потвърждаваме решението, прието през ноември 2010 година на лисабонската среща на върха на НАТО, да приключим изтеглянето на бойните си части от Афганистан до края на 2014 година", каза Расмусен. Той подчерта, че тази позиция не се променя, въпреки че "от средата на 2013 година ще настъпи промяна в ролята" на натовските войски в Афганистан.

Политическият шеф на пакта отбеляза, че до края на 2014 година афганистанците трябва да са поели контрола по сигурността в оставащите области и провинции, като добави, че графикът по изтеглянето ще зависи от реалната обстановка по места.