/ БГНЕС
Поне 15 души пострадаха в испанската автономна област Каталуния по време на протестни акции срещу централното правителство на Испания, съобщи агенция Еуропа прес, като се позова на регионалната служба за бърза помощ, предаде ТАСС.

Стигнало се е до сблъсъци между радикални сепаратисти и полицаи. Заседанието на испанското правителство е минало при силна полицейска охрана, предаде Франс прес. Заседанието било възприето от някои привърженици на независимостта на региона като "провокация".

Близо до статуята на Христофор Колумб, издигаща се в долния край на прочутия булевард Ла Рамбла, каталунската полиция е извършила два ареста в група от около 200 радикални сепаратисти, които хвърляли метални заграждения и камъни по силите на реда, съобщи журналист от АФП.

Барселона протести
БГНЕС

Общо след "инциденти с насилие" са били арестувани шестима души. По-рано силите на реда съобщиха за задържането на демонстрант, носил "материал, който може да се използва за изработване на запалителен обект или взривно устройство".

Няколко хиляди демонстранти се събраха на мирен протест сутринта недалеч от сградата, в която се състоя заседанието на испанското правителство. Някои от участниците в акцията носеха плакати, на които пишеше "Вън окупационните сили", предаде АФП.

На разсъмване няколко шосета в региона бяха временно блокирани от радикални привърженици на независимостта от Комитетите за защита на републиката. Блокада имаше и на магистралата АР-7, която свързва Каталуния с Франция, посочиха от регионалната служба за контрол по автотранспорта.
Двадесетина сепаратистки организации, включително влиятелната Национална каталунска асамблея, която през последните години организира многолюдни прояви за независимост, призоваха за голяма демонстрация в 18 ч. тази вечер в центъра на Барселона.

Заседанието на министерския съвет на Испания се провежда повече от година след неуспешния опит за отцепване на региона през октомври 2017 г. и година след последните регионални избори, на които привържениците на независимостта потвърдиха мнозинството си в регионалния парламент.

Барселона протести
БГНЕС

БТА