Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, уби работник в Израел
Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, уби работник в Израел / снимка: Reuters

Ракета, изстреляна от Газа, докато в ивицата бе на посещение първият дипломат на Европейския съюз Катрин Аштън, уби един човек, съобщи Ройтерс. Израелското военно радио съобщи, че жертвата е чуждестранен работник, около 30-годишен, който работил в парниците на кибуца Нетив Хаасера, разположен на няколко километра от северната граница на Иивицата Газа.

Отговорност за нападението пое салафистката групировка в Газа "Ансар ал Суна", близка до Ал Кайда. "Убит бе ционистки заселник. Тази джихадистка атака е в
отговор на ционистката агресия срещу джамията Ал Акса, светите места и нашия народ в Ерусалим", заяви групировката в комюнике, цитирано от БТА.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън осъди палестинския ракетен удар, предаде АФП. "Осъждам всяка форма на насилие", заяви тя пред журналисти. "Трябва да ускорим развитието на мирния процес към задоволителното му уреждане", каза дипломат номер едно на ЕС.

Аштън, която е на първата си обиколка в Близкия Изток, откакто е на поста, посети Газа, за да види лично как се използва европейската хуманитарна помощ и какво е положението на палестинското население. При няколкочасовия си престой тя разговаря с представители на агенцията на ООН за палестинските бежанци.