Райс: САЩ няма да позволи на Русия да спира плановете за противоракетен щит в Европа
Райс: САЩ няма да позволи на Русия да спира плановете за противоракетен щит в Европа / netinfo

САЩ няма да позволят на Русия да наложи вето над плановете им да изградят противоракетен щит в Европа, заяви държавният секретар Кондълиза Райс в руската столица.

"САЩ имат право да използват модерната технология, за да се защитят, и ние ще направим точно това. Не вярвам някой да очаква, че САЩ ще позволят на когото и да било да налага вето на интересите на американската сигурност", каза Райс, цитирана от осведомителните агенции, пише БТА.

По радио "Ехото на Москва" тя допълни, че Вашингтон е готов да сътрудничи с Москва в противоракетната отбрана. Не бива да пренебрегваме заплахите, които съществуват днес и произтичат от Иран и Северна Корея, отбеляза Райс. По думите й противоракетният щит не е заплаха за никого.

Според американския държавен секретар за разлика от 80-те години, когато СССР и САЩ са били врагове и американската противоракетна отбрана е била възприемана от Русия като заплаха, при сегашната ситуация двете страни трябва да сътрудничат и да развиват технологии, за да се справят с новите заплахи.