Радикален иракски водач нареди временен край на атаките срещу US-армията
Радикален иракски водач нареди временен край на атаките срещу US-армията / снимка: БГНЕС

Радикалният иракски шиитски водач Муктада Садр е разпоредил на привържениците си да спрат нападенията срещу американските войници в Ирак до пълното им изтегляне, предвидено за края на годината, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В комюнике, разпространено чрез сайта си, Садр заявява, че за да може Ирак да "възвърне своята независимостта" с изтеглянето на "нашествениците от негова земя", той смята, че е необходимо да спре всяка въоръжена съпротива срещу американската армия до пълното й изтегляне, за да протече то мирно. Садр обяснява, че взел решението, подтикнат от съобщението от миналата седмица, че изтеглянето на американците е започнало.

Садр предупреждава обаче, че ако след обявения срок за изтегляне в Ирак останат американски войници, неговите милиции ще засилят нападенията си срещу американци.

През май бе съобщено, че иракското правителство е договорило прекратяване на огъня с милициите на Муктада Садр, отбелязва БТА.

Американските войски в Ирак трябва да се изтеглят до края на годината. В началото на август иракските ръководители заявиха обаче, че са започнали преговори с Вашингтон за оставане на ограничен брой американски военни в страната.

Според висш американски служител министърът на отбраната Лион Панета подкрепя идеята след края на тази година в Ирак да останат около 3-4 хиляди американски войници. Сега те са 46 000.