Япония ще сваля с лазер балистични ракети
Япония ще сваля с лазер балистични ракети / netinfo

Японското военно министерство планира разработката и производството на мощни лазери с военно предназначение като един от основните елементи на противоракетната отбрана /ПРО/ на Япония. Това съобщи токийският в. "Майничи", цитиран от осведомителните агенции.

Предвижда се отначало да бъдат създадени стационарни лазери, а след това вероятно и бойни лазерни системи с въздушно базиране Ей Би Ел /ABL, от "Airborn laser"/, пише изданието, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Министерството смята да започне работа по проекта през следващата финансова година /в Япония тя започва на 1 април 2008 г./ и да направи постъпки за отпускане на необходимите суми от бюджета.

В момента Япония създава заедно със САЩ система за ПРО. Тя включва ракети прехващачи, изстрелвани от миноносци, които да унищожават балистични ракети на противника в най-високата точка от траекторията им. Ако ракетите преодолеят този "щит", те ще бъдат унищожавани близо до целта от сухопътни зенитни комплекси "Пейтриът". Лазерите с въздушно базиране ще могат да унищожават ракетите на врага още в началния стадий на полета им, надяват се авторите на проекта.

Същевременно Токио се опасява, че новото оръжие ще влезе в противоречие с днешното тълкуване на конституцията. Тя забранява употребата на оръжие извън пределите на страната, поне докато няма потвърждение, че атаката е насочена срещу Япония, допълва ИТАР-ТАСС.

Според "Майничи" подобна лазерна технология развиват и САЩ, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията обаче не е успяла да открие американски военни в Токио, за да направят коментар.

Японското министерство на отбраната започна да предоставя на Пентагона данни, получени чрез радари за ранно предупреждение, посочва ИТАР-ТАСС. През април САЩ получиха постоянен достъп до сведенията, събирани от 28 радара и от сили на японската авиация.

По-рано министерството се стремеше да запази независимост и американците имаха достъп до подобни данни само при общи учения. В началото на май обаче страните се споразумяха за укрепване на сътрудничеството в защитата на военната информация.

В най-скоро време предстои Токио и Вашингтон да подпишат специално споразумение, което ще позволи на Щатите значително да разширят помощта за Япония във военната сфера, отбелязва ИТАР-ТАСС.