Япония е готова да свика Съвета за сигурност при втори ядрен опит на КНДР
Япония е готова да свика Съвета за сигурност при втори ядрен опит на КНДР / netinfo

Япония е готова да свика Съвета за сигурност на ООН и да поиска по-твърди санкции срещу Северна Корея, ако режимът в Пхенян извърши втори ядрен опит.

”В качеството си на председател Япония ще свика Съвета за сигурност на ООН” в случай на нов ядрен тест, увери външният министър Таро Асо пред парламентарна комисия. “И това ще доведе до по-строги санкции в сравнение с предишната резолюция”, подчерта той.

Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристигна в Япония, откъдето стартира четиридневната й обиколка за събиране на подкрепа за оказване на натиск върху Северна Корея след ядрения опит.

Райс съобщи, че ще проведе разговори в Япония и Южна Корея. "Начинът да се разправим със заплаха за сигурността е много силен съюз с Южна Корея и Япония, на който те твърдо могат да разчитат за гарантиране на тяхната сигурност във връзка с конкретната заплаха", каза Райс. След Япония тя ще посети Южна Корея, Китай и Русия, които също участват в шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма.

Военните власти на Северна Корея са информирали Китай за намеренията си да извършат серия от подземни ядрени изпитания, предаде телевизия Ен Би Си, позовавайки се на източник от американската администрация.

Повече информация не бе съобщена. По-рано Вашингтон заяви, че КНДР предвижва техника към мястото, където може да бъде осъществен втори ядрен опит, въпреки международното осъждане на първото изпитание, осъществено на 9 октомври.

Пхенян отхвърли санкциите на ООН във връзка с ядрения си тест и ги определи като декларация за обявяване на война.

Междувременно Русия призова Северна Корея да вземе разумно решение, за да се избегне пътят на ядрената конфронтация и да се излезе от кризата, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от Интерфакс.

“Надяваме се нашите севернокорейски партньори рано или късно да вземат под внимание по конструктивен начин безпокойството на международната общност, предизвикано от ядрения опит на Северна Корея”, посочи дипломатическото ведомство в Москва.

“Надяваме се също те да вземат разумно решение, за да се излезе от това трудно положение не по пътя на ядрената конфронтация, а чрез мирни преговори, добавя руското Министерство на външните работи.