/ iStock/Getty Images
Унгария идентифицира два случая на варианта на коронавируса, който беше открит за първи път в Индия, предаде Ройтерс, като цитира служител, отговарящ за ваксинационната програма.

Унгария е силно засегната от пандемията и по данни на университета Джонс Хопкинс е страната с най-голям брой смъртни случаи на 100 000 души. Довелата до особено голям брой жертви трета вълна отслабва след агресивна ваксинационна кампания.

"Индийският вариант е налице в Унгария. Според експерти не можем да изключим възможността за нова вълна на пандемията", заяви на пресконференция Ищван Дьорди, заместник-министър и ръководител на правителствената работна група за ваксинациите.

Един от двамата пациенти вече се е възстановил, добави ръководителката на националната здравна служба Сесилия Мюлер. Проследяването на контактите обаче не е позволило да се установи как са се заразили. Нито един от тях не е бил в чужбина наскоро.

Индия регистрира най-голямото увеличение на заразяванията от коронавирус в света този месец, а в политическата столица Делхи и финансовата Мумбай се изчерпват болничните легла, кислородът и лекарствата. Учени изследват какво е причинило неочакваното увеличение и в частност дали това се дължи на разновидността на коронавируса, открита първо в Индия. За наличието на този вариант, наречен В.1.617, се съобщава в най-малко 26 страни, което предизвиква световна тревога. Ето основните неща по въпроса:

Какво представлява индийският вариант?

Вариантът В.1.617 съдържа две важни мутации на външната "шипчеста" част на вируса, която се захваща към човешките клетки, каза висшият индийския вирусолог Шахид Джамил.
Световната здравна организация (СЗО) каза, че преобладаващият щам на В.1.617 е бил открит най-напред в Индия миналия декември, въпреки че по-ранна разновидност е била установена през октомври 2020 г.

Агенцията на ООН и Великобритания го окачествяват като "будещ тревога вариант", наред с разновидностите, открити първо във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Някои първоначалнои проучвания показаха, че индийският вариант се разпространява по-лесно.

"Някои предварителни изследвания показват наличие на повишена заразност", каза на 10 май техническият ръководител на СЗО за КОВИД-19 Мария Ван Керхов, като добави, че е необходима повече информация за индийския вариант, за да се разбере до каква степен той е разпространен.

Британски здравни служители казаха на 7 май, че има доказателства, че той се разпространява по-бързо от първоначалната версия на вируса и може да се разпространява толкова бързо, колкото т.нар. "кентски" вариант, предизвикал втората вълна на заразяванията в Англия.

Дали разновидностите причиняват увеличението на случаите?

Трудно е да се каже. Според СЗО лабораторни изследвания на ограничено количество проби предполагат възможна повишена заразност.

Картината е сложна, защото силно заразния вариант В.117, открит първо във Великобритания, е отговорен за увеличението на случаите в някои части на Индия. Според директора на Националния център за контрол на болестите Суджит Кумар Сингх случаите на британския вариант в Делхи са нараснали почти двойно през втората половина на март. Индийският вариант обаче е широко разпространен в най-тежко засегнатия индийски щат Махаращра, каза Сингх.

Видният американски разработчик на модели на заболявания Крис Мъри от Вашингтонския университет каза, че самият мащаб на заразяванията в Индия за кратък период от време предполага, че "убягващ вариант" може да надделее над евентуален предишен имунитет от естествени заразявания сред тези групи от население.

"Поради това най-вероятно става дума за В.1.617", каза той. Мъри обаче предупреди, че данните за проследяване на генетичната последователност за коронавируса в Индия са оскъдни и че много случаи също така се дължат на британския и южноафриканския вариант.

Карло Федерико Перно, който ръководи мигробиологичната и имунологичната диагностика в болницата "Бамбино Джезу" в Рим, каза, че индийският вариант не може да бъде единствената причина за огромното увеличение на случаите в Индия, изтъквайки вместо това големите събирания на хора.

Министър-председателят Нарендра Моди е критикуван, че позволява масови политически прояви и религиозни фестивали - събития, предизвикващи свръхголямо разпространение на вируса през последните седмици.

Ваксините спират ли го?

Обстоятелство, което буди оптимизъм, е това, че ваксините може да предпазват. Главният медицински съветник на Белия дом Антъни Фаучи каза, че предварителни данни от лабораторни изследвания показват, че разработената в Индия ваксина "Коваксин" изглежда способна да неутрализира тази разновидност.

Двойна доза от ваксините срещу КОВИД-19, разработени от "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека", е почти толкова ефективна срещу този вариант, колкото и срещу доминиращия във Великобритания щам, казаха британски здравни служители на 22 май.

Изследванията са показали, че две дози от ваксината на "Пфайзер" са имали 88 процента ефективност срещу симптоматично заразяване с този вариант, а от ваксината на "АстраЗенека" - 60 процента ефективност.

Здравната служба на Англия работи с международни партньори, но засега няма доказателства, че индийският вариант и две свързани разновидности причиняват по-тежко разболяване или намаляват ефективността на използваните в момента ваксини.

СЗО казва, че първоначални проучвания предполагат определено отслабване на способността на ваксините да неутрализират този вариант, но не е ясно дали това означава намаляване на ефикасността на ваксините.

"Не разполагаме с нищо, което да предполага, че нашата диагностика, нашите средства за лечение и нашите ваксини не работят. Това е важно", каза Ван Керхов в СЗО. 
БТА