Първанов: „Еврото” на кирилица запазва идентичността ни
Първанов: „Еврото” на кирилица запазва идентичността ни / netinfo
Президентът Георги Първанов нарече знаково постигнатото на срещата на високо равнище на Европейския съюз в Лисабон решение за начина на изписването на кирилица на името на единната европейска валута. Решението то да се изписва като „евро” за страната ни е проблем на идентичността и съхранението й в пъстрия образ на ЕС, каза още Първанов.

„България имаше совите аргументи – сериозни и солидни”, каза още Първанов, според когото това решение е историческа справедливост. На срещата възражения по поставения от България въпрос не е имало възражения, нещо повече – в наша подкрепа са се изказали Словения, Унгария и Италия. Това решение отваря възможност и за българските страни-членки, които използват кирилицата – това всъщност е бил един от важните ни аргументи. Разбирането, че въпросът е не за изписването на еврото на български език, а на кирилица, тоест на друга азбука, всъщност е бил решаващ заедно с упоритата работа на българската дипломация.

Що се отнася до приемането на договора за реформа на Европейския съюз българският президент го определи като голяма победа за всички страни членки, което решава конституционната криза на Евросъюза и отваря дебат по важните за гражданите на Европа въпроси, които до сега са били запушвани от нея. Той цитира социалния модел, енергийната стратегия, лисабонската стратегия, глобалното затопляне. Сега договорът трябва да бъде ратифициран от страните членки бързо, убедително и ефективно, каза Първанов.

В Народното събрание у нас то трябва да влезе бързо и да получи консенсус, защото българският интерес е защитен. България реши проблемът с еврото, евродепутатите ни остават 18.