Първа реч на Аун Сан Су Чжи след освобождаването й
Първа реч на Аун Сан Су Чжи след освобождаването й / Reuters

Лидерът на продемократичната опозиция в Мианма (бивша Бирма) Аун Сан Су Чжи призова привържениците си да не се предават. В първата си голяма реч след освобождаването си вчера от домашен арест тя ги прикани да й кажат какво искат, давайки да се разбере, че смята да се включи в политиката, предаде Ройтерс. Тя заяви, че ще продължи да се бори в защита на правата на човека и за върховенството на закона в страната си, управлявана от военни, предаде Асошиейтед прес.

Кажете ми какво мислите, бих искала да знам какви промени са настъпили през последните шест години с хората и какво мислят те, каза тя пред възторжено приветстващото я множество. "Моля ви, не губете надежда. Няма причина да се обезсърчавате", заяви тя. Ако искаме да получим това, което желаем, трябва да го направим по правилния начин, каза Су Чжи и добави, че свободата на словото е в основата на демокрацията.

Носителката на Нобелова награда за мир прекара 15 от последните 21 години под домашен арест или в затвора.

Днес тя говори пред около пет хиляди души, събрали се около централата на нейната партия - Националната лига за демокрация, за да чуят първата й реч след освобождаването й.

Су Чжи прикани привържениците си да се борят за демокрация в страната си, управляваната години наред от военните. "Демокрация е, когато хората контролират правителството. Аз ще приема хората да контролират мен", заяви тя. "Трябва да отстоявате това, което е правилно", призова тя.

"Вярвам в човешките права и във върховенството на закона. Винаги ще се боря за тези неща", увери тя множеството. "Искам да работя с всички демократични сили и имам нужда от подкрепата на народа", каза лидерката на опозицията в Мианма.

Речта й бе изпратена с гръмки ръкопляскания и възгласи "Ние обичаме Су".

В централата на партията си Аун Сан Су Чжи се срещна с базирани в Янгон дипломати. Очаква се по-късно тя да говори пред медиите. Днес тя ще отиде на погребението на близък приятел и ще посети пагодата Шведагон.

Речта й бе очаквана с интерес, защото се очакваше отговор на въпроса дали тя ще се възползва от дългоочакваната си свобода, за да отправи предизвикателство към военния режим или ще възприеме по-скоро помирителен тон, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В днешната й реч не прозвучаха резки нотки. Су говори за това, че ще работи за национално помирение и каза, че не таи в сърцето си злоба към тези, които дълги години я държаха под стража. Тя благодари на привържениците си и ги призова да се молят за онези, които все още са в затворите. Според правозащитни организации в Мианма има около 2200 политически затворници.

Су даде да се разбере, че ще продължи политическата си дейност, но не каза дали ще предизвиква военния режим с масови митинги или други действия, заради които бе задържана в миналото.