/ getty images
Руският президент Владимир Путин поздрави по видеовръзка режисьора Никита Михалков за 75-ата му годишнина и символично пи шампанско с него за празника, съобщи ТАСС.

"За съжаление не мога сега да ви подаря знакови и интересни за вас вещи, но обезателно ще го направя. При първа такава възможност ще го сторя лично. Сега искам отново да Ви поздравя, и независимо, че работният ден още не е приключил, символично искам да вдигна тази чаша за Ваше здраве", каза президентът и виртуално "чукна" чашата на събеседника си.



"И аз ще направя този фокус. За Ваше здраве", отвърна Михалков и също взе чашата в ръка.



По-рано днес Путин подписа указ, с който удостоява Михалков със звание "Герой на труда". Режисьорът благодари по видеовръзката на президента за отличието.

"Честно да Ви кажа, Владимир Владимирович, с огромно вълнение научих за тази награда. За мен това е велика награда. Но нека кажа, че нашата професия е такава, че в нея сам нищо не можеш да свършиш, затова тази награда, разбира се, е и награда за всички мои прекрасни приятели и съратници, с които работя. Абсолютно искрено поделям тази награда с тях, защото без тях нищо не би се получило", подчерта Михалков.



Режисьорът поздрави президента и за неговия рожден ден, който беше на 7 октомври. Михалков обеща да подари на Путин новоиздадената книга за историята на рода Михалкови от XV-XVII век. Режисьорът увери, че самият той и целият му род ще продължат да служат на отечеството.
Михалков е народен артист. Син е на автора на химна на Съветския съюз и на Руската федерация Сергей Михалков и на писателката и преводачка Наталия Кончаловска. През 1963 г. дебютира на екран в комедията "Аз крача из Москва" на Георгий Данелия. Като режисьор снима трагикомедии, притчи и военни филми. Сред най-популярните му филми са "Пет вечери", "Свой сред чужди, чужд сред свои", "Няколко дни от живота на И.И.Обломов", "Незавършена пиеса за механично пиано", "Изпепелени от слънцето", "Сибирският бръснар" и други. 
БТА