Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС
Военните действия на Русия в Сирия трябва да възпрепятстват връщането на терористи на руска територия, заяви президентът Владимир Путин в интервю за телевизия "Мир 24", предаде ТАСС.

Лавров към Тилърсън: Нападението срещу Сирия работи в полза на екстремистите

"Нашите военнослужещи, нашата групировка, която воюва с международните терористи на друга територия, не на руска, правят това именно за да не може никой от тях да се върне тук. И ако все пак такова нещо понякога се случва, това показва, че сме направили правилния избор. Длъжни сме да направим всичко, за да минимизираме това завръщане", подчерта Путин.

Русия обяви, че е нанесла въздушни удари по обекти на Ислямска държава

Решението за предоставяне на руско гражданство може да бъде отменено за лица, членуващи в забранената в Русия групировка "Ислямска държава", заяви още руският президентъ, цитиран от ТАСС.

"Съгласно конституцията нямаме право да лишаваме от гражданство никого, но можем да отменим съответното решение, послужило като основание за получаване на руско гражданство. Ще се консултираме с юристите ни и смятам, че в най-скоро време ще бъде взето такова решение", каза Путин в интервю за телевизията, в което коментира сходен закон, приет в Казахстан.

Медведев: Борбата срещу тероризма трябва да бъде доведена докрай

Във вторник казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви, че казахстанците ще бъдат лишавани от гражданство, ако участват в екстремистки организации. "Това е необходима мярка. В екстремистките организации в чужбина има вероятно около 500-600 наши граждани. От страните от бившия Съветски съюз обаче те са много - твърди се, че са към 5000, а може би и повече", каза Назарбаев.

По-рано стана известно, че Акбаржон Джалилов - предполагаемият извършител на атентата в метрото в Санкт Петербург на 3 март - е получил руско гражданство през 2011 г. благодарение на това, че баща му е живял дълго време в Санкт Петербург, отбелязва Би Би Си.

Задържаните за атентата в Санкт Петербург са част от терористични клетки

Мнозина сметнаха предоставянето на гражданство на Джалилов за недоглеждане на миграционните служби. Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников на свой ред заяви, че терористичните групи в Русия се състоят основно от трудови имигранти от страни от ОНД (Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Русия, Таджикистан и Узбекистан).
БТА