Надписът Спрете Ердоган се появи на най-престижното място за реклама - на Таймс скуеър в Ню Йорк
Надписът Спрете Ердоган се появи на най-престижното място за реклама - на Таймс скуеър в Ню Йорк / Gulliver/Getty Images
Билборд с надпис "Спрете Ердоган" на Таймс скуеър в Ню Йорк предизвика гнева на Турция и турската общност в САЩ и рекламата беше свалена, съобщават турски медии.



Според Анкара билбордът е част от кампания за очернянето на Турция на ФЕТО, гюленистката мрежа, обвинявана за опита за преврат през 2016 г.

Говорителят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Йомер Челик заяви, че гюленистите взимат на прицел президента, защото са врагове на Турция, посочва информационният сайт "Дувар".

"Лидерите на ФЕТО са врагове на човечеството и на Турция, точно както и ПКК", написа Челик в Туитър, като сравни ФЕТО с Кюрдската работническа партия /ПКК/, действаща в страната.



Надписът, както се посочва, е поставен от група, наречена "Защитници на заглушена Турция", която претендира, че ще "даде гласност на всички потиснати хора в Турция". Наред с рекламата с надпис "Спрете Ердоган" от групата са платили и за други реклами, в които се противопоставят на убийствата на жени "в Турция на Ердоган" или насочват вниманието към значителния брой жени и деца, за които се твърди, че са политически затворници в Турция.

Кампанията в САЩ предизвика недоволството и на местната турска общност, която е бомбардирала с имейли и обаждания компанията оператор на билборда. Една от най-големите организации на турската общност в САЩ съобщи, че също се е свързала с компанията и е предупредила, че ще заведе дело срещу нея, ако не махне билборда.

В крайна сметка рекламата е била свалена.

Източник: БТА