/ ThinkStock/Getty Images
Протестиращи в два града в Северна Гърция излязоха на улицата в неделя, за да се противопоставят срещу прехвърлянето на мигранти от гръцките острови на обекти в континенталната част.

"Те трябва да си тръгнат. Имаме достатъчно", заяви жител на Яница пред репортери от телевизия Скай, докато няколко десетки души се опитаха да предотвратят пристигането на 60 кандидати за убежище от островите Лесбос и Самос.

Около 60 други мигранти вече са преместени в Яница и "имахме много проблеми", каза местният жител.

Мигрантите най-накрая успяха да излязат от автобуса си в присъствието на полицаи и заеха стаи в хотели в града.

На изток в Серес се проведе поредният протест срещу пристигането на около 20 мигранти.

През уикенда около 900 души бяха преместени от гръцки острови в обекти в континенталната част, а правителството заяви, че иска да премести 20 000 до края на годината.

Преди десет дни жителите на Неа Врасна попречиха на 380 лица, търсещи убежище, да стигнат до хотели, като замерваха с камъни превозващите ги автобуси, които се обърнаха и се насочиха към друго място за преместване в централна Гърция.

Страната отново се превърна в ключова точка за влизане на мигранти в Европа, вероятно поради нова политика от съседна Турция, която през септември заплаши, че ще облекчи граничния контрол, ако не получи повече международна помощ.

През последните четири месеца "40 000 мигранти и бежанци са пристигнали", каза в интервю заместник-министърът Йоргос Кумуцакос.

„Трябва да проявим солидарност с граничните региони, които поеха основната тежест“ от притока, добави той.

Гръцките данни показват, че вече над 34 000 души живеят в мизерни условия на пет острова, които на теория могат да приемат 6300 души, докато се регистрират като търсещи убежище.
БГНЕС