/ БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната от президента на Франция Еманюел Макрон в град Бон, в централната част на страна, по време на прощална визита след 16 години начело на Германия, предаде Франс прес. През тези години Меркел работи в тясно сътрудничество с четирима френски държавни глави.

"Ангела! Ангела! Браво!", скандираше множество от почитатели на Меркел в Бон. Меркел, в добро настроение, придружавана от Макрон поздрави събралите се няколкостотин души. Двамата лидери бяха съпътствани по време на това посещение от половинките си - Йоахим Зауер и Брижит Макрон.

"Възползвайте се добре от пенсионирането", подхвърли мъж на английски на Меркел.

Меркел и Макрон
БГНЕС

След тържествения тон на срещата на върха на Г-20 и на откриването на конференцията за климата КОП26, сега атмосферата между двамата лидери беше много непринудена.

За тази прощална визита на Меркел във Франция Елисейският дворец избра Бон, тъй като неговите исторически монументи и култура на виното илюстрират богатството на френското наследство. Районът е известен с винарската индустрия.

Меркел и Макрон се разходиха из улиците на града. Програмата им предвиждаше и визита в сградата на бивша болница, построена през 15-и век и издържана в готически стил. Днес тя е прочуто имение заради винарните към него. През 1993 г. там именно се състоя и срещата между Хелмут Кол и Франсоа Митеран.

Меркел и Макрон
БГНЕС

След тази визита програмата на визитата предвижда и посещение на замъка Кло дьо Вужо, където ще има рецитал на пиано. После Меркел ще бъде приета символично в организация от типа братство, която популяризира бургундските традиции. За канцлерката е предвидена вечеря с местни блюда и вина.

След което Макрон ще връчи на Меркел Големия кръст, най-висшето отличие на Ордена на Почетния легион. Подобно отличие бе присъдено и на Конрад Аденауер, на Уили Бранд, на Хелмут Кол и на Герхард Шрьодер. То въплъщава солидното приятелство между Франция и Германия, поддържано от Меркел, обясни френското президентство.
БТА