/ iStock/Getty Images
Европейската прокуратура разследва 350 случая на съмнения за злоупотреби с бюджета на ЕС на обща стойност 4,6 милиарда евро. Това съобщи ръководителят на прокуратурата Лаура Кьовеши пред комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол.

Тя добави, че от 1 юни досега прокуратурата на ЕС е обработила над 2000 сигнала от различни източници. Кьовеши отбеляза, че новата структура все още не действа на пълни обороти, защото от 140 делегирани прокурори са назначени 91 и това е недостатък.

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

Според нея някои от проверките, извършвани досега от Европейската служба за борба с бюджетните измами (ОЛАФ), може да се подобрят. Тя допълни, че скоро се очаква договореното прехвърляне на данни от ОЛАФ към прокуратурата на ЕС за продължаване на разследванията.

Кьовеши заяви, че ръководената от нея прокуратура има нужда от повече средства, макар тазгодишният бюджет да е бил увеличен три пъти. Представител на Европейската комисия, участвал в днешното изслушване, изрази готовност за следващата година Европейската прокуратура да разполага с допълнителни средства.
БТА