Произнасят присъдата по делото за клевета на 27 май
Произнасят присъдата по делото за клевета на 27 май / netinfo
Районният съд на Триполи ще обяви на 27 май присъдите срещу българските медицински сестри и палестинския лекар по делото за набедяване, което води срещу тях група либийски офицери.

По време на близо 15-минутната си пледоария либийският защитник Осман Бизанти е акцентирал върху три основни момента: че част от офицерите, които са измъчвали медицинските сестри, сами са признали престъплението си, че българките са били държани в Център за обучение на кучета, което доказва психологическия тормоз, упражняван върху тях, и че оправдаването на либийските офицери от Върховния съд на Джамахирията съвсем не означава, че сестрите не са били измъчвани.

В края на своята пледоария адвокат Осман Бизанти е изразил надежда, че присъдите на българките ще бъдат оправдателни. „Нищо хубаво не очаквам от датата 27 май”, каза пред Дарик д-р Здравко Георгиев.

На заседанието към шестимата либийски офицери, които съдят българките и палестинеца за набедяване, се е присъединил още един. Увеличаването на броя на обидените офицери не впечатли д-р Георгиев.

„Дали ще са 7, 15 или 300, абсолютно ми е все едно! Ние дори не говорим за това дело. Това е поредният цирк, какво да го обсъждаме? Чакаме дата за Върховния съд, но няма дата, няма нищо. Няма никакво движение. Мълва да имаше, клюка да имаше…не, нищо!”, разказа докторът.

На заседанието петте български медицински сестри не са присъствали.

Преди две седмици те се заканиха да не стъпят в съдебната зала в знак на протест срещу цирка, който се разиграва в нея. Палестинският лекар Ашраф Хаджудж е заявил, че е тормозен от съкилийниците си, но че не смее да се оплаче на управата на затвора.