/ БГНЕС
Драма със заложници в Нидерландия, продължила няколко часа в събота, завърши без кръвопролития.

Четиримата заложници бяха освободени, а полицията арестува заподозрения. Властите заявиха, че няма причина да се подозира "терористичен мотив" за изпитанието, което се случи на нощно място, популярно сред младите хора в град Еде.
 

Нидерландия
БТА


Похитител взе заложници в Нидерландия, след което освободи някои от тях

Полицията каза, че е получила сигнали за потенциална ситуация със заложници в 5:15 сутринта (0415 GMT) в Cafe Petticoat, като местните медии казаха, че "объркан" мъж е нахлул, докато персоналът е разчиствал след парти. Мъжът е бил въоръжен с "няколко ножа", които е показал на заложниците, каза прокурорът Мартин Кунст на пресконференция в кметството.

Полицията също изследва съдържанието на черна раница, която той носел със себе си, на фона на съобщенията, че похитителят е заплашил да използва експлозиви. Говорителят на полицията каза, че полицаите са били на място след минути и са започнали незабавно преговори с мъжа. „За щастие всичко мина добре“, каза той, като отказа да предложи подробности за преговорите. Заподозреният е известен на полицията и е осъждан за заплахи. Водят се разследвания за мотивите и психологическото му състояние, каза Кунст.

"Ужасна ситуация"
 

Нидерландия
БТА

Инцидентът задейства властите, включително полиция за борба с безредиците и експерти по експлозиви. Полицията разчисти центъра на града и евакуира жителите на около 150 сгради в близост до кафенето. Влаковете бяха отклонени от града като предпазна мярка. Часове след началото на кризата първоначалната група от трима души беше освободена, обществената телевизия NOS показа как излизат от сградата с вдигнати ръце. Четвъртият заложник беше освободен малко след това, а заподозреният за вземане на заложници беше арестуван.

 „Ужасна ситуация за всички тези хора. Моята загриженост и мисли са към тях и техните близки. Надявам се, че сега ситуацията е решена бързо и безопасно“, каза кметът на Еде Рене Верхулст.
 

Нидерландия
БТА


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС