/ iStock
Приходите на Русия от износ на петрол са намалели с 42% през февруари, съобщи Международната агенция по енергетика, предадено от АФП.

По данни на МАЕ през миналия месец страната е спечелила 11,6 млрд. долара от износа си на петрол, след като Европейският съюз наложи забрана за износ на руски петролни продукти заедно с ценовия таван, договорен с Г-7 и Австралия.

Това е по-малко в сравнение с 14,3 млрд. долара през януари и 42% спад в сравнение с 20 млрд. долара през февруари миналата година.

Русия обаче все още доставя "приблизително същото" количество петрол на световните пазари, според МАЕ, която съветва богатите държави.

"Това показва, че режимът на санкции на Г-7 е бил ефективен, като не е ограничил световните доставки на суров петрол и продукти, като същевременно е ограничил способността на Русия да генерира приходи от износ", заяви МАЕ.

През февруари руският износ на петрол спадна с 500 000 барела до 7,5 млн. барела дневно, като голям спад имаше в доставките за ЕС.

"Последните данни от проследяването на танкерите показват, че Москва е успяла да пренасочи повечето от барелите, предназначени преди за ЕС и САЩ, към нови пазари в Азия, Африка и Близкия изток", заяви МАЕ.

"Въпреки че е постигнала сравнителен успех в поддържането на обемите, приходите от петрол на Русия са пострадали
БГНЕС