Президентът на Косово подписва указа за конституцията
Президентът на Косово подписва указа за конституцията / снимкa: БГНЕС

Президентът на Косово Фатмир Сейдиу ще подпише указа, с който влизат в сила 40 закона. Това ще бъде знак за влизането в сила и на косовската конституция.

Косово се подготви и за тържествата по повод влизането в сила на първата Конституция на държавата, която обяви независимост. Конституцията беше приета на 9 април и дава големи правомощия на президента докато Косово става независима суверенна, парламентарна република. На тържествената церемония в Прищина в присъствието на президента, премиера, гости от чужбина и нови дипломатически корпус, ще бъде представен и новият косовски химн „Европа”. Косовските политици отбелязват, че косовската конституция дава права на всички граждани и в нея са направени големи компромиси. Албанците се споменават само един път, докато останалите малцинствени общности - сърби, бушняци, турци - 22 пъти.

Косовските сърби съобщиха, че за тях Конституцията е нелегален, който те не признават и техният отговор ще бъде създаване на сръбска скупщина на 28 юни. Инцидентите в Косовска Митровица, стрелба срещу косовски полицейски пункт, ранен е нападателят сърбин и един полицай. Поставянето на сръбското знаме на джамия се тълкува като протест срещу косовската конституция.