НАТО
НАТО / iStock/Getty Images
Президентите на Литва и Полша отхвърлиха критиките на френския лидер Еманюел Макрон към НАТО, предаде ДПА.

Литовският държавен глава Гитанас Науседа и този на Полша Анджей Дуда заявиха след среща във Вилнюс, че не са съгласни с думите на Макрон, че НАТО е в "мозъчна смърт", и изтъкнаха жизнеспособността на организацията, а също така предупредиха, че не трябва да се стига до разделение в редиците на алианса, посочва балтийската осведомителна агенция БНС.

НАТО: ЕС не може да замести алианса, европейската сигурност зависи от евроатлантическото единство

Нито Полша, нито Литва са усетили "мозъчната смърт" на НАТО, каза Науседа в коментар за думите на френския му колега за състоянието на пакта.

"Точно обратното, имаме много конкретни и амбициозни планове да засилим нашето сътрудничество за в бъдеще", каза Науседа пред журналисти.
 


Дуда заяви, че алиансът е показал жизнеността си след действията на Русия в Украйна, и добави, че отражение на това е и засилващата се военна ангажираност на САЩ на полска територия.

Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

"Не виждам някакъв особен проблем. Естествено, всяка държава си има своите условия, своята политика, и всеки политик си има своите амбиции. Съжалявам, ако някои от тях не успяват да осъществят амбициите си, но това е техен проблем", каза полският лидер.
БТА