/ ThinkStock/Getty Images
Албанската база в Кучово отдавна е "гробище за самолети", които някога са били използвани в авиацията, но скоро ще се превърне в новата въздушна база на НАТО. Албанските МИГ-ове - предимно китайско и руско производство, не летят от 2005 г. насам, като албанското въздушно пространство се охранява от Италия и Гърция.
 
"Базата е първата стъпка на НАТО на Западните Балкани, тъй като в Кучово ще бъде първата въздушна база на НАТО за този регион", каза албанският министър на отбраната Олта Джачка. Според нея при първоначалния етап НАТО ще отпусне 50 млн. евро, за да превърне Кучово в база за оборудване, логистика, тренировки и упражнения.
 
Джачка твърди, че Албания заслужава трансформацията на старата си база, за да допринесе за запазването на стабилността в региона и мирните мисии на НАТО по света.
 

ThinkStock/Getty Images


"Регионът като цяло е влязъл в необратим евроатлантически интеграционен процес", категоричен бе министърът. Базата, основана през 50-те години на миналия век е проектирана от съветски инженери, които поставят динамит под пистата, за да я взривят в случай, че попадне в ръцете на врага.
 
"Базата на НАТО ще увеличи капацитета на страната за отбрана, а чуждестранните инвеститори ще имат по-голямо доверие в Албания. Това ще бъде полезно за увеличаване на заетостта в тази област", допълни командирът на военновъздушните сили Климент Аликадж.
БГНЕС