Престрелка взе жертви на летището в Кабул, няма пострадали българи
Престрелка взе жертви на летището в Кабул, няма пострадали българи / снимка: Reuters

Няколко души са убити и ранени при престрелка между афганистански военен пилот и чуждестранни войници след спор на военното летище в Кабул, съобщи афганистанското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

НАТО изнесе информация за осем убити военнослужещи на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан и един чуждестранен подизпълнител. Пресцентърът на българското министерство на отбраната заяви, че няма пострадали български военнослужещи при престрелката, пише БТА.

Ройтерс цитира афганистански служител, според когото афганистанският пилот стрелял по чуждестранните войници след спор и бил убит. Ал Джазира съобщава, че при инцидента са убити трима американски военни съветници от афганистански полковник от ВВС.

Говорителят на Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) на НАТО майор Тим Джеймс потвърди, че има жертви сред чуждестранните военни и че е била обстрелвана афганистанската военно-въздушна база, пише БГНЕС. "Можем да потвърдим, че имаше престрелка с леко оръжие по време на инцидента, знаем също така, че има жертви сред членовете на ИСАФ", заяви той.

Говорителят на афганистанското министерство на отбраната Мохамад Захир Азими съобщи, че престрелката е избухнала след спор. "Към 11 часа (9,30 часа българско време) във военно-въздушната база избухна спор между офицер от Афганистанските военно-въздушни сили и негови чуждестранни колеги. Последва престрелка. Много хора бяха убити или ранени, ще съобщим подробности по-късно", заяви говорителят.

Талибаните поеха отговорност за инцидента чрез есемес до АФП, въпреки че бунтовниците често преувеличават ролята си. Говорител на ИСАФ не уточни колко хора са били убити и колко ранени, нито националността им. "Смятаме, че инцидентът вече е приключил и не знаем как е започнала престрелката", заяви той. Репортер на АФП на място е чул сирени и съобщава за засилено присъствие на афганистански военни близо до базата.

Афганистан отмени своя голям годишен военен парад от съображения за сигурност, предаде Франс прес, като се позова на министерството на отбраната. Съобщението бе направено в самото навечерие на парада. Той се организира по традиция в Деня на муджахидините - официален празник в Афганистан, на който се чества свалянето на комунистическото правителство през 1992 година.

По принцип парадът се състои в столицата Кабул в присъствието на афганистанските политически и военни ръководители, посочва АФП. Миналата година той бе организиран след едногодишна пауза, тъй като през 2008 година традиционното събитие бе помрачено от опит за покушение срещу президента Хамид Карзай.

Франс прес отбелязва, че парадът е бил отменен след поредица кръвопролитни нападения, които пораждат опасения от нарастващото внедряване на талибани в афганистанските сили за сигурност.