/ БГНЕС
Туниският премиер либерал Юсеф Шахед ще бъде кандидат за президент в предстоящите на 15 септември избори в страната, съобщи неговата партия "Тахая Тунес", цитирана от Ройтерс. Това го прави един от вероятните фаворити за наследник на Бежи Каид Есебси, който почина миналата седмица.

Генералният секретар на партията Слим Азаби каза, че тя ще номинира Шахед като свой кандидат в изборите, които бяха изтеглени от ноември за септември заради кончината на 92-годишния Есебси - светски политик, изиграл важна роля за прехода към демокрация в страната след революцията от 2011 г. Председателят на парламента Мохамед ан Насър вече положи клетва като временен президент на мястото на покойния, както повелява конституцията на северноафриканската страна.

Тунис се сбогува с първия си демократично избран президент Бежи Каид Есебси (ВИДЕО)

"Тахая Тунес", която се отцепи от партията на Есебси по-рано тази година, сега е най-голямата либерална група в туниския парламент. Тя управлява в коалиция с умерената ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане") и друга по-малка либерална групировка. "Ан Нахда" все още не е номинирала свой кандидат за президент.

Намерение да се кандидатират обаче изявиха две други политически фигури - бившият либерален премиер Мехди Жомаа и Монсеф Марзуки, който бе временен президент за три години след свалянето на автократа Зин ал Абидин Бен Али при революцията през 2011 г. и който остана на този пост до избирането на Есебси в демократични избори през 2014 г.

Потенциалните кандидати трябва да подадат кандидатурите си между 2 и 9 август. Кампаниите трябва да се проведат от 2 до 13 септември, а резултатите ще бъдат обявени два дни след изборите. Дата за втория тур на президентските избори все още не е определена, но Бафун заяви, че той ще се проведе не по-късно от 3 ноември.
БТА, БГНЕС