/ БГНЕС
Хърватският премиер Андрей Пленкович премина PCR тест, във връзка с коронавируса, открит при съпругата му Анна Маслач-Пленкович и получи положителен резултат, съобщава ТАСС по информация на прессекретарят на кабинета на министрите Марко Милич.

"Според препоръките на епидемиолозите, в понеделник министър-председателят беше повторно тестван за наличие на коронавирус, резултатът от който е положителен," каза Милич.

Според говорителя, министър-председателят се справя добре и изпълнява служебните си задължения, като е вкъщи на самоизолация и следва инструкциите на лекарите.

От 29 ноември шефът на хърватския кабинет е на задължителна 10-дневна самоизолация поради инфекцията на съпругата му. Първият тест на Пленкович е отрицателен.

Първият случай на коронавирус в Хърватия беше потвърден на 25 февруари. В страната са регистрирани 126 612 случая, 101 838 души са се възстановили, 1712 са починали, тествани са над 744 хиляди граждани. Във връзка с увеличаването на броя на заразените, властите задължиха жителите да носят защитни маски в транспорта и във всички затворени помещения, ограничиха провеждането на публични събития, включително спортни, затворени нощни и игрални клубове, както и казина.

От 28 ноември в страната са затворени кафенета и ресторанти, развлекателни и фитнес центрове, фитнес зали, въведена е задължителна дезинфекция на обществени места и забрана за продажба на алкохолни напитки от 22:00 до 06:00 часа местно време, анулирани сватби.
БГНЕС