/ iStock/Getty Images
Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюст на Роджър Тейни - петият председател на Върховния съд, известен най-вече с решение в подкрепа на робството, - както и статуи на Джеферсън Дейвис и други видни фигури на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес.
285 членове на долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги бяха против.

Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със "за".

Миналата година Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект, но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис.

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат.

Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първият чернокож съдия във Върховния съд на САЩ.

През 1857 г. Тейни се произнася, че чернокожият Дред Скот е роб, а не гражданин, и затова няма право да заведе дело във федерален съд. Освен това той застъпва становище, че законодателство, ограничаващо робството в определени територии, е противоконституционно.

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили.
БТА