/ Guliver/Getty Images
Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) реши днес японецът Юкия Амано да бъде преизбран за трети четиригодишен мандат като генерален директор на базираната във Виена организация от системата на ООН, предаде ДПА.
 
Амано нямаше съперници при гласуването. Много страни призоваха той да остане начело на МААЕ, за да помогне за изпълняване на международното споразумение за иранската ядрена програма.
 
"Неговата японска сдържаност е точно онова, от което се нуждаем сега", обобщи неназован западен дипломат.
 
Основната задача на 69-годишния Амано през третия му мандат като генерален директор на МААЕ ще бъде именно прилагането на иранската ядрена сделка. Той не участва директно в преговорите между Иран и шестте световни сили, но работеше с двете страни в процеса на договаряне на споразумението.
 
Преизбирането на Амано, който оглавява МААЕ от 2009 г., освен това идва в обстановка на засилващо се напрежение около Северна Корея, която извърши няколко ядрени опита.
 
Предстои японецът да бъде преизбран официално от Генералната конференция на МААЕ през септември. Третият му четиригодишен мандат като генерален директор на агенцията ще започне през декември.
БТА