Иран като цяло изпълнява ядреното споразумение, отчита МААЕ
Иран като цяло изпълнява ядреното споразумение, отчита МААЕ / БГНЕС, архив

Иранските ядрени дейности, които могат да се използват за създаване на атомни оръжия, остават на договорените по-ниски равнища след сключването на споразумението между Техеран и шестте световни сили. Това се съобщава в доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

В доклада не се казва изрично, че Иран спазва задълженията си. Но от него може да се стигне до този извод, отбелязва АП.

Високопоставен дипломат, пожелал анонимност, е заявил пред АП, че между страните може да се състоят дебати за по-маловажните дейности, отбелязани в доклада. Те включват производството на някои компоненти, използвани в усъвършенстваните центрофуги, които се използват за обогатяване на уран. Това е потенциален начин за създаване на ядрени оръжия.

На 16 януари Агенцията съобщи, че Иран е изпълнил задълженията си, като е намалил сериозно броя на центрофугите си за обогатяване на уран. МААЕ добави, че Техеран е преработил и реактор, който в първоначалния си вид е можел да се използва за създаване на големи количества плутоний и спазва поетите задължения да намали или премахне възможностите си за създаване на ядрени оръжия.

Русия оценява позитивно първия доклад на Агенцията за атомна енергия, предаде ТАСС, като цитира руския постоянен представител при международните организации във Виена Владимир Воронков, който го определи като балансиран. Според Воронков докладът е стъпка към изготвянето на заключение за липса на необявени ядрени материали или дейности в Иран.

Източник: БТА