Прегръдки срещу дискриминацията на серопозитивни във Франция
Прегръдки срещу дискриминацията на серопозитивни във Франция / netinfo

Кампания за братски и символични прегръдки под надслова "Фрий хъгс" започва днес във Франция. Целта й е борба срещу дискриминацията на серопозитивните, предаде Франс прес.

Прегръдката е "безкористен жест, спонтанен човешки порив", към който всеки би могъл да се присъедини, твърди френското здравно министерство. Според ведомството "няма нищо сложно - написваш "Фрий хъгс" на един лозунг, излизаш на улицата и чакаш хората да се приближат към теб и да те прегърнат".

Подготвените за кампанията демонстрационни филмчета ще бъдат излъчвани от днес до 21 март от ефирните и основните кабелни телевизии във Франция. Французите ще могат и да разпространяват виртуални "прегръдки" чрез Интернет, като използват т. нар. аватари и показват лични видеоклипове.

Асоциацията за борба срещу СПИН "Ед" започва от понеделник друга кампания - ще публикува в безплатния всекидневник "Метро" чернобели снимки на основните кандидати за президентския пост с надписа: "Бихте ли гласували за мен, ако съм сепорозитивен/вна?". Всички кандидати са предупредени, получихме и послания в наша подкрепа, увери асоциацията.

Обществените телевизии ще излъчат през периода март-юни и серия от 12 филми портрети, с които "да върнат публичността" на заразени хора. В обществото все още са твърде много неверните представи, предвзетите мнения и безпочвените слухове, засягащи СПИН и заразените хора, отбелязва френското здравно министерство.

Близо 20 000 са болните от СПИН във Франция. На тази болест се дължат около 400 смъртни случая в страната годишно. Серопозитивните - заразени с вируса на СПИН, във Франция са общо 150 000, добавя АФП.