В Гома, град в Демократична република Конго, ръководена от жени компания за рециклиране се бори със замърсяването с пластмаса и създава работни места за някои от милионите вътрешно разселени хора в страната, предаде VOA/Voice of America.

Ирен Марой е мениджър в Resilience for Development Group или RDG, бизнес, който превръща пластмасовите отпадъци в екологични павета. Базирана в Гома, в Демократична република Конго, компанията осигурява работни места за хора, разселени от години на война.

Марой казва, че фокусът й е върху младите вътрешно разселени хора, надявайки се да им попречи да се присъединят към въоръжени групи.

“Когато видях толкова много млади хора да се обръщат към въоръжени групи, защото нямаха работа, знаех, че съм длъжна да помогна. И когато войната принуди нашите съграждани да избягат в града, реших да подкрепя някои от разселените, като купя пластмасовите отпадъци, които събират. Благодарение на това много—, особено жените—, вече могат да се грижат за семействата си”, споделя Марой.

Към април 2024 г. ДРК има 6,8 милиона вътрешно разселени лица, според ООН.

Бонифаций Кайна, баща на седем деца, е един от тях. Казва, че е благодарен за работата в RDG.

“С Божията милост срещнах Ирен. Тя ме научи как да превръщам пластмасовите отпадъци в екологични павета. Благодарен съм, защото на 15-то и 30-то число на всеки месец ми плащат, преди Световната продоволствена програма да ни помогне в лагера. Тези пари помагат на мен и семейството ми да оцелеем”, казва Кайна.

Компанията също има за цел да направи пробив в пластмасовите отпадъци. В продължение на почти три години паветата, произведени от компанията, са помогнали за почистването на град Гома и са положени и в частни парцели, казва клиентът Глоар Мухиндо.

“Избрах да купя тези павета главно защото са направени на местно ниво, което наистина ме мотивира. Те са направени от пластмасови отпадъци, като торбички и бутилки, които затрупват нашия град. Подкрепата на тази инициатива не само насърчава рециклирането, но също така помага да запазим града си чист”, споделя Глоар Мухиндо, клиент на марката.

Екипът на Марой казва, че рециклира около десет тона пластмаса всеки месец в Гома.

Тя казва, че постига две цели: борба с пластмасовите отпадъци и подпомагане на разселените от войната хора да станат по-самостоятелни.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA