Предлагат на Дейвид Камерън да стане султан с харем в Казахстан
Предлагат на Дейвид Камерън да стане султан с харем в Казахстан / Getty Images

Макар да се оттегли от премиерския пост съвсем скоро, Дейвид Камерън вече получава нови предложения за високопоставени постове.

Последното идва от Казахстан, където Мюсюлманският съюз и Мюсюлманският комитет за човешки права в Централна Азия предлага на бившия британски премиер да стане съветник на председателя на Съюза Мурат Телибеков, пише изданието „Дейли Мейл".

Лидерът, който беше стабилен премиер, компетентен и добродушен

Камерън обаче няма да бъде обикновен чиновник. За да привлекат вниманието на завършилия Итън и Оксфорд политик, двете организации му правят трудно за пренебрегване предложение. Камерън ще получи не само заплата от 3 млн. паунда годишно, но и титлата султан, както и харем от красиви момичета, пише казахстанската агенция TengriNews, която твърди, че е запозната с чернова на предложението. И за да бъде офертата пълна, освен султанската титла, дамска компания и заплатата от 36 млн. паунда на година Камерън ще се радва и на напълно безплатна карта за целия градски транспорт в Казахстан.

„Чернова на договора предлага месечна заплата от 3 млн. паунда. Той (Камерън - бел. ред.) също ще получи и титлата казахстански султан... И харем от най-красивите момичета ще бъде на негово разположение, заедно с безплатна карта за градския транспорт", се казва в писмото, което вече е изпратено до офиса на бившия стопанин на „Даунинг стрийт" 10.

Камерън си тръгна от "Даунинг стрийт", кралицата прие оставката му

И макар предложението да звучи като мечтаната работа, то идва с едно задължително условие. Бившият премиер трябва да се обреже, за да може да заеме поста. „Камерън ще трябва да се подложи на обрязване и да получи основни познания за казахстанския език, за да приеме работата", допълват от Мюсюлманския съюз.

"Ние смятаме вашия продължителен политически опит за предимство, което да бъде използвано в полза на дългия и траен мир в Централна Азия", се казва още в текста. Той също така посочва и „успеха" на друг бивш британски премиер - Тони Блеър, като високоплатен консултант в страната. След мандата си като министър-председател Блеър стана съветник на казахстанския президент Нурсултан Назарбаев.

„Подобно сътрудничество ще помогне за засилване на икономическите и политическите връзки между нашите държави", казват още в писмото.

Обявиха за продан британския премиер Дейвид Камерън

Председателят на Съюза Телибеков е известен с това, че често използва хумор, за да осмива управленския елит в Казахстан. Офертата до Камерън не е и първото му необичайно предложение. Негова е идеята подкупите в страната да бъдат обявени за законни, тъй като „те така или иначе не могат да бъдат победени", както и предложението за въвеждане на данък „секс".

Телибеков също така предложи и създаване на закон за таван на възрастта за президент - щом държавният глава стане на 80 години да бъде свалян от власт. Това е пореден опит за критика към Назарбаев, който в момента е на 76 години и е на власт от 1989 г.

Предложението му към Камерън идва, след като Назарбаев по-рано изпрати телеграма до бившия лидер на консерваторите, в която изразява признателността си към него.

Източник: БГНЕС