Предлагат да се създаде международен съд за сомалийските пирати
Предлагат да се създаде международен съд за сомалийските пирати / снимка: БГНЕС

Германското министерство на отбраната предложи учредяването на международен съд за преследване на сомалийските пирати, информира БГНЕС, позовавайки се на РБК.

Предложението отправи ресорният министър Франц-Йозеф Юнг, който подчерта, че съдът трябва да се намира под опеката на международната общественост. Юнг заяви, че "никой не иска да създава "морско Гуантанамо".

На 10 декември правителството на Германия реши да изпрати в Аденския залив 1400 военни от Военноморските сили в рамките на операцията на Европейския съюз за борба със сомалийските пирати. Германия възнамерява да пази преди всичко съдовете, участващи в Световната хранителна програма и корабите с хуманитарна помощ. В операцията се предвижда използването на бойни кораби и самолети за защита на търговските съдове и корабите, доставящи хуманитарна помощ в Сомалия.

През изминалата година нападенията над кораби в Аденския залив се превърнаха в сериозен международен проблем, като бяха извършени над 120 нападения и заловени над 35 морски съда. С искане за откуп бяха задържани до 600 моряци. Според оценките на международни организации покрай бреговете на страната действат до 1500 пирати.

Все повече страни се присъединяват към борбата с пиратството в региона. На 21 декември беше обявено, че Китай ще изпрати към бреговете на Сомалия два военни и един снабдителен кораб. Към международните сили, включващи екип от САЩ, Дания, Италия, Русия, Германия, наскоро се присъедини и Иран.